Vlaggen, banieren en masten

  • Home
  • Vlaggen, banieren en masten

Vlaggen, banieren en masten


Een vlag, ook wel dundoek genoemd, is een stuk textiel – of ander flexibel materiaal – dat is bedoeld om een bepaalde boodschap te communiceren. Dit kan een symbool, logo, leus of een ander grafisch element zijn. Tegenwoordig hebben niet alleen landen, provincies en gemeenten, maar ook veel bedrijven en organisaties hun eigen vlag om hun geschiedenis of doelstellingen te symboliseren. Daarnaast zijn vlaggen flexibel in te zetten beelddragers die ook promotioneel een hoge attentiewaarde hebben. 

Tegenwoordig zijn vrijwel alle vlaggen gemaakt van polyester vezels, want een vlag die continu buiten hangt, heeft veel te verduren en moet slijtvast zijn. De levensduur van vlaggen hangt niet alleen af van de gebruiksfrequentie (tijdelijk of het gehele jaar buiten), maar ook van het gebruikte materiaal, de locatie (aan zee?) en de weersomstandigheden. De gemiddelde levensduur van een vlag bedraagt drie tot zes maanden, waarbij de slijtage en dus de wisselfrequentie aan de kust hoger is dan in het binnenland.

Beachvlag

Speciaal voor de reclamewereld zijn ook andere systemen ontwikkeld. De meest bekende is de beachvlag, een ideaal promotiemiddel dat multi-inzetbaar is (zowel binnen als buiten). Een beachvlag, meestal langwerpig of druppelvormig, is aan één zijde voorzien van een tunnel (ook wel zoom genoemd), waarin de mast wordt geschoven. Deze flexibele mast zorgt er niet alleen voor dat een beachvlag rechtop blijft staan, maar door de aangebrachte spanning in het textiel is de boodschap ook altijd goed leesbaar. Wind of geen wind!

In tegenstelling tot een vlag, hangt een banier altijd alsof er continue wind staat! Door de speciale constructie en de ophanging. 

Tegenwoordig zijn vrijwel alle banieren gemaakt van polyester vezels, want een banier die continu buiten hangt, heeft veel te verduren en moet slijtvast zijn. De levensduur van banieren hangt niet alleen af van de gebruiksfrequentie (tijdelijk of het gehele jaar buiten), maar ook van het gebruikte materiaal, de locatie (aan zee?) en de weersomstandigheden. De gemiddelde levensduur van een banier bedraagt  drie tot zes maanden, waarbij de slijtage en dus de wisselfrequentie aan de kust hoger is dan in het binnenland.

De keuze van je vlaggenmast wordt bepaald door een aantal factoren zoals: duurzaamheid, budget, gebruiksdoel, omgeving van de mast en de invloed van het weer. Zo zullen de vereisten langs de kust bijvoorbeeld verschillen van het binnenland. De meest gebruikte mast is tegenwoordig de aluminium vlaggenmast, direct op de voet gevolgd door de polyester vlaggenmast. 

Aluminium of polyester vlaggenmast?

 

 

Aluminium

Polyester

Hout

Onderhoudsarm

Ja

Ja

Nee

Zichtbaarheid kleine schades

Ja

Minimaal

Ja

Naadloos design

Ja

Nee

Ja

Geluidsarm

Nee

Ja

 

Milieuvriendelijkheid

Boven gemiddeld

Normaal

Normaal

Voordeligst in aanschaf

 

x